Glem skrækscenarierne – allier dig med robotter

Af Esben Hallundbæk Østergaard, stifter af Universal Robots og medlem af SIRIKommissionen

 

Gør robotterne os arbejdsløse? Det er nok det spørgsmål, flest journalister har stillet mig, siden jeg stiftede Universal Robots i 2005.

Svaret er nej: Robotter er ikke en trussel, men en mulighed. Robotter gør mennesker mere værd i timen, på samme måde som alle andre nye værktøjer.

Anvendt rigtigt, har nye teknologier utvivlsomt altid skabt mere værdi. Tag bare hjulet, der bragte flere varer hurtigere frem til markedet og således skabte volumen og vækst, fremfor arbejdsløshed og fattigdom.

Vi skal huske at stille de rigtige spørgsmål. Og det er ikke, om vi bliver udmanøvreret af robotter som billig arbejdskraft. Faktisk kan robotter både redde dit job og din krop ved at gøre dig mere produktiv, effektiv og fleksibel og ved at gøre dit job mindre opslidende.

Det rigtige er derfor at spørge, hvordan nye teknologier som automatisering, kunstig intelligens m.m. kan forandre dit arbejde til det bedre, og hvordan du bør opgradere din faglighed for at kunne udnytte disse muligheder. Set i et globalt perspektiv, har Danmark rigtig gode forudsætninger for at blive et foregangsland for intelligent automatisering. Vores arbejdsstyrke udmærker sig ved en høj grunduddannelse samt stor fleksibilitet og ansvarlighed. De flade, sociale strukturer i den danske arbejdskultur betyder, at vi alle tager ejerskab. Derfor skal vi lade investeringer i automation gå hånd i hånd med en solid satsning på robotkompetencer på alle niveauer.

Industrien har ikke råd til, at maskiner til adskillige millioner kroner står uvirksomme hen. Robotter bidrager i stigende grad til, at maskinerne kan forsætte med deres rutineopgaver, når vi andre holder fyraften. Den højere oppetid gør produktionen mere rentabel, også for SMV’erne. Vi skal producere mere smidigt og intelligent, ligesom vi skal investere tid og ressourcer i opkvalificering. Den danske jern- og metalindustri ventes ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd at mangle ca. 30.000 faglærte i 2025.

Vi skal også spørge, hvilke mekanismer der skal være på plads for, at den værdi, som automatiseringen skaber, kan gavne flest mennesker? Selve værdifordelingen og rammerne for morgendagens erhvervsliv og arbejdsmarked er et vigtigt politisk spørgsmål, som vi skal i gang med at diskutere både lokalet og globalt. Den aktuelle debat om beskatning af robotter er helt forfejlet: En sådan kurs vil bremse automatiseringen og forpurre mange teknologiske fremskridt. Den vil samtidig forvride konkurrencen mellem lande med og uden robotskat.

I stedet skal vi se på, hvordan vi bevarer virkelyst og kreativitet. Vi skal diskutere, hvordan vi får flere fremsynede opfindere, udviklere og brugere af nye teknologier, så vi – sammen med robotterne – kan sikre et stærkt og konkurrencedygtigt Danmark.

Jeg giver stafetten videre til Siemens.

2 responses to “Glem skrækscenarierne – allier dig med robotter

  1. Jeg glæder mig til, når virksomhedsejere, chefer og ledere bliver erstattet af KI- Kunstig Intelligens.
    Det kan vel heller ikke vare så forfærdelig længe i betragtning af, at skibskaptajner om 2 år bliver skiftet ud med KI og derfra kan få lov til at sejle deres egen sø – måske i en lille jolle.

  2. Jeg er så enig Esben. Jeg mener at robotter har så meget at tilbyde også inden for sundhedsvæsenet.
    Forhåbentlig får vi også snart en god og billig robot der kan nedbringe ensomhed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *